Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] wiórki kokosowe mają korzystne proporcje omega 3 względem omega 6, co jest bardzo istotne. Wiórki kokosowe ze względu na szczególny skład i obecność głównie nasyconych kwasów tłuszczowych są dość rzadkim produktem, który ciężko zastąpić innym źródłem tłuszczu. Z kolei pestki dyni bez problemu możemy zamienić różnego rodzaju orzechami, [...]
[...] biegu z zadaną intensywnością. W kawie znajdują się substancje, które znoszą efekt ergogeniczny kofeiny. Teorię tę popiera np. Paulis i wsp. Wykazał on obecność pochodnych kwasów chlorgenowych powstających w procesie prażenia kawy. Przez swoją aktywność, kwasy te hamują działanie kofeiny, jako antagonisty adenozyny (kofeina jest inhibitorem [...]
[...] itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje [...]
Trądzik to zmora nastolatków, ale nie tylko. Wystarczy, że bardziej wrażliwa osoba trochę zaniedbuje higienę lub dietę i już może mieć problemy z cerą. Bywa i tak, że jest to uporczywy i długoletni problem. Jednak w niektórych źródłach można doczytać, że witamina B5 pomaga w jego leczeniu. Po trzecie, chroń skórę przed słońcem. Promienie [...]